Το δημοφιλές και ακριβό μπαχαρικό κρόκος (crocus sativus l) φαίνεται ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικό όσο και η ψυχοδιεγερτική ουσία μεθυλφαινιδάτη (MPH) στην αντιμετώπιση συμπτωματολογίας σε νεαρά ενήλικα άτομα με ΔΕΠΥ , δείχνουν νέες μελέτες.
Η μεθυλφαινιδάτη, η οποία ευρέως χρησιμοποιείται στη ΔΕΠΥ, έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες (κυρίως απώλεια όρεξης, διαταραχές ύπνου και ναυτία). Επιπροσθέτως 30% των ατόμων δεν ανταποκρίνονται στη μεθυλφαινιδάτη, οδηγώντας σε θεραπείες που συμπεριλαμβάνουν μη διεγερτικές ουσίες. Αντικαταθλιπτικά έχουν χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικές επιλογές στους διεγέρτες σε ασθενείς με ΔΕΠΥ που δεν μπορούν να ανεχθούν ή δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με μεθυλφαινιδάτη. Παρόλα αυτά ,τα αντικαταθλιπτικά σχετίζονται και αυτά με ανεπιθύμητες ενέργειες αλλά και η δράση τους πολλές φορές κρίνεται ως μη ικανοποιητική.
Ο κρόκος χρησιμοποιείται για μια πληθώρα ιατρικών σκοπών λόγω των αντισπασμωδικών, αντισηπτικών, αντικαρκινογόνων και αντιεπιληπτικών ιδιοτήτων του. Τα ενεργά συστατικά του αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης και επίσης λειτουργούν ως ανταγωνιστές των υποδοχέων του NMDA και αγωνιστές των GABA-α υποδοχέων.
Οι πρώτες μελέτες ,αν και σε πρώιμο στάδιο, έχουν πολλά θετικά ευρήματα. Σίγουρα για να τεκμηριωθούν οι θετικές του δράσεις χρειάζονται επιπλέον μελέτες. Επιπλέον αν ο κρόκος, σε βάθος χρόνου ,χρησιμοποιηθεί στη ΔΕΠΥ θα μειωθεί ή και θα διακοπεί η χρήση ψυχοδιεγερτών , το οποίο θα ωφελήσει τους ασθενείς που θα σταματήσουν να βιώνουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες τους.